Estrella Morente

Foto: Junta Informa

Estrella Morente Carbonell is geboren in 1981 in Las Gabias, Granada en zij is een Spaanse flamenco zangeres.

Zij is afkomstig uit de provincie Granada waar de familie Morente beroemd is. Haar vader Enrique Morente is ook een flamenco zanger en haar moeder Aurora Carbonell is een bailaora (flamenco danseres). Van in haar jeugd kreeg zij dus al alle flamenco invloeden over haar heen.

Het debuut van Estrella als zangeres vond plaats toen zij amper 16 jaar was op het Gala van de Ski Kampioenen Alpijns Skiën in de Sierra Nevada. Zij zong er mee met grootheden zoals Chano Lobato.

Naast de opnames voor haar CD’s was zij ook betrokken bij de muziek van verschillende films zoals Sobreviviré, met enige sevillanas, of in de film Volver van Pedro Almodóvar met een tango met dezelfde naam.

Zij is gehuwd met de torero Javier Conde waar zij vier kinderen mee heeft.

Een van haar spectaculairste optredens was in het Teatro Español in Madrid in oktober 2005. Onder de naam “Estrella 1922” liet de zangeres het Primer Concurso de Cante Jondo herleven dat gehouden was in het Alhambra van Granada in 1922.

Discografie

* Mi cante y un poema (2001)
* Calle del aire (2001)
* Mujeres (2006)
* Casacueva y escenario (DVD, 2007)
* Autorretrato (2012)
* Amar en paz (metNiño Josele (2014)

Zij had ook nog een optreden in de film uit 2005 van Carlos Saura, Iberia.

Er is een website van haar en die kan je vinden op Estrella Morente.

Een voorbeeld van haar muziek kan je hierna vinden:

 

Susana Germade

Foto: Susana Germade

Susana Germade, geboren in Galicië op 6 december 1977 is een Spaanse fado zangeres die zowel in het Spaans als in het Portugees zingt.

Zij studeerde 3 jaar muziek en gitaar aan het Conservatorio de música in La Coruña. Op 18-jarige leeftijd vertrok zij naar Chili om er journalistiek te gaan studeren en zij liet zich inschrijven in de Muziekschool waar zij met haar studies zang techniek en interpretatie begon.

Zij begon dan haar muzikale carrière met het zingen in een aantal lokalen in Santiago de Chile. Daar kreeg zij ook haar eerste contract als zangeres in een Portugees restaurant.

In 1999 maakte zij haar eerste album samen met andere jonge artiesten en hier was een tournee doorheen gans Chili aan verbonden.

In 2001 keerde zijn dan terug naar Spanje om er haar studies verder te zetten in Barcelona.

In 2004 nam zij dan uiteindelijk haar eigen eerste CD op: Susana Germade. er stond een mengeling op fados, boleros en andere populaire liedjes van Amália Rodrigues, Caetano Veloso, Joan Manuel Serrat, Maria Bethânia, Silvio Rodríguez, Chico Buarque, Carlos Cano, Chico César, Tom Jobim en Violeta Parra.

Zij heeft een blog en die kan je vinden op: Susana Germade

Een voorbeeld van haar muziek volgt hierna:

Niña Pastori

Foto: Cristina Cifuentes

Niña Pastori is de artiestennaam van María Rosa García García. Zij is geboren in San Fernando, Cádiz op 15 januari 1978.

Vanaf haar vier jaar vergezelde zij haar moeder tijdens haar optredens, haar moeder was bekend onder de naam Pastori de la Isla.

Haar moeder leerde haar de kunst van de flamenco en zette haar op weg om ook zangeres te worden en vanaf haar acht jaar sloeg zij dan ook deze weg in.

Toen ze nauwelijks twaalf jaar was trad de zanger José Monge Cruz, Camarón de la Isla, op in het Teatro Andalucía de Cádiz, waar hij door haar gefascineerd geraakte en haar vroeg om samen met hem op te treden.

In het begin van haar carrière werd zij gesteund door Camarón de la Isla maar vanaf haar verhuis naar Madrid en het ondertekenen van een platencontract bij Sony Music kreeg haar carrière een enorme impuls.

Toen zij zeventien jaar was kreeg zij de kans om haar eerste album op te nemen maar dit bevatte niet alleen flamenco muziek.

Op aandringen van haar moeder ging Maria naar Madrid om er liedjes te zingen van La Parrala en daar werd zij ontdekt door Alejandro Sanz en Paco Ortega.

Het eerste album kwam er aan “Entre dos Puertos” en dat album werd gevolgd door de volgende albums: “Eres Luz”, “Cañaílla”, “María”, “No hay quinto malo”, “Joyas prestadas” en “Esperando verte”.

Tijdens de opname van het tweede album begon zij een relatie met Julio Jiménez Borja, “Chaboli”, met wie zij huwde op 21 december 2002.

Zij kreeg een Grammy Latino 2009 voor het beste flamenco album met haar zevende album ‘Esperando verte’.

In haar dertigjarige loopbaan verkocht zij al meer dan twee miljoen albums en zij bleef steeds haar eerste platenmaatschappij Sony Music trouw.

Discografíe

* Entre dos puertos (1995)
* Eres luz (1998)
* Cañaílla (2000)
* María (2002)
* María (reedición) (2003)
* No hay quinto malo (2004)
* No hay quinto malo Speciale Editie CD+DVD (2005)
* Joyas prestadas (2006)
* Joyas propias (2007), verzamel CD opgenomen in Latijns-Amerika
* Esperando Verte (2009)
* Caprichos de mujer Grandes éxitos 2CD+DVD 2009
* La orilla de mi pelo (2011)
* Raiz (Junto a Lila Downs y Soledad Pastorutti) (2014)

Een voorbeeld van haar muziek volgt hierna:

 

10 procent van alle IVF behandelingen in Europa gebeuren in Spanje

10 procent van alle Europese IVF behandelingen gebeuren in Spanje, in cijfers is dit 5.000 per maand of 60.000 per jaar.  Daarmee staat Spanje in Europa op de vierde plaats na Frankrijk, Duitsland en Italië.

De cijfers werden bekend gemaakt op een congres in Madrid.

Het aantal IVF behandelingen neemt in Europa elk jaar met 5 tot 10 procent toe.  Deze stijgingen zijn vooral te wijten aan de grotere vraag door vrouwen zonder partner.

Tijdens de laatste dertig jaar zouden er wereldwijd 5.000.000 kinderen geboren zijn dankzij een IVF behandeling.

 

Loopgraven uit de Spaanse burgeroorlog worden gerestaureerd

Foto: Huerca Overa

In Huerca Overa worden acht loopgraven uit de Spaanse burgeroorlog  gerestaureerd.

Alle acht de loopgraven werden juist voor de val van Malaga tijdens deze oorlog gebruikt.  Een van de loopgraven ligt in de omgeving van het pick-nick gebied van de stad en de andere liggen in en rond het kasteel.

Tijdens de restauratie gaat men stenen vervangen, rommel en gras verwijderen en men gaat de deuren vervangen.

Eenmaal gerestaureerd en veilig gemaakt voor het publiek zullen ze open gesteld worden voor het publiek.

De loopgraven waren vooral in gebruik op 7 februari 1937 en men wou er de vooruitgang van de Franco troepen mee stoppen.

 

Spanje verliest zijn aantrekkingskracht op immigranten

De werkloosheidscijfers in Spanje blijven zeer hoog maar er is een duidelijke daling merkbaar in het aantal immigranten.

De cijfers voor 2014 van de immigratie index tonen aan dat  Spanje en Italië, die tussen 2007 en 2011 de tweede en de derde plaats bezetten op de lijst van de landen met de grootste permanente immigratie van Europa. teruggevallen zijn naar plaats zeven en acht.

In cijfers wil dit zeggen dat Spanje in 2007 nog 691.000 permanente immigranten had en dat dit in 2012 teruggevallen is tot 209.800.

Het zijn vooral Zuid-Amerikaanse immigranten die terugkeren naar hun geboorteland.

De werkloosheid staat nu op 23,67 procent maar voor buitenlanders loopt dit op tot 36,5 procent.

 

Kort economisch nieuws uit Spanje

* Spanje staat op de zevenendertigste plaats in de wereld wat betreft corruptie.  Er zijn 175 op de lijst opgenomen.

* Bijna de helft van de Spaanse werkgevers denkt dat hij werkgelegenheid gaat scheppen in 2014 en 2015.  De andere helft denkt dat het zal gebeuren in 2016-2017.

* In november 2014 werden er 65.122 wagen verkocht in Spanje en dat is een stijging met 17 procent.  Het is tevens de vijftiende maand op een rij die een stijging laat zien.

Leischmaniosis

1. Algemeen

Leihmaniosis is een van de gevaarlijkste ziektes voor uw huisdier, in sommige uitzonderlijke gevallen kunnen zelfs kleine kinderen leihmaniosis krijgen.

De veroorzaker is een parasiet die overgebracht wordt door de zandvlieg.  Deze zandvlieg is een klein mugje (2 – 3 mm) dat onhoorbaar is.  Enkel de volwassen vrouwtjes brengen de ziekte over.

De zandvlieg leeft bij voorkeur in een landelijk gebied op een hoogte van 100-800 m en zij wordt actief bij valavond.

Het is vooral vanaf de tweede helft van april tot eind oktober dat de zandvlieg actief is.  Er is een kleine piek in juni en grote piek is september.

Als een besmette zandvlieg en huisdier steekt dan kan de parasiet in de huid terecht komen.  Hij blijft daar onopgemerkt tot 3 jaar.  Via het bloed en de lymfeklieren gaat de parasiet naar de lymfeklieren, huid, lever, milt, nieren en beenmerg en in steeds groter wordende getallen.

2. De symptomen

  • Huidveranderingen: kale, schilferachtige huid, vooral op de kop,snuit en de oren.
  • Vermagering: de eetlust neemt af.
  • De lymfeklieren zijn soms vergroot
  • Doorgroeide nagels en/of onregelmatige voetkussentjes.
  • Diarree, pijnlijke gewrichten, bloedneuzen en oogbolontstekingen behoren tot de minder voorkomende verschijnselen.

3. Diagnose

Enkel door een bloedonderzoek is vast te stellen of het huisdier besmet is.  Als het dier besmet is moet men zo vlug mogelijk de lever en nieren onderzoeken.

4. Behandeling

Als de organen nog niet beschadigd zijn is een behandeling goed mogelijk.  Dit gebeurt uiteraard door een dierenarts.

5. Preventie

De ziekte is nog niet te voorkomen.  Dieren die ’s avonds en ’s nachts worden binnen gehouden lopen uiteraard veel minder risico.
Verder kan men een Scalibor halsband gebruiken,  Advantix en Exspotdruppel.  Deze middelen werken ook tegen vlooien en teken.  De site over de  exspotdruppels is eentalig Duits.

Ana Alcaide

Foto: Dmitrij Rodionov

Ana Alcaide is in Madrid geboren en zij is een Spaanse zangeres die vooral interpretaties geeft van Middeleeuwse, traditionele en Sefardische muziek. Zij bespeelt een niet alledaags instrument, de nyckelharpa en dat is een soort viool met toetsen van Zweedse origine.

Zij begon met viool spelen op haar 8 jaar. Later werd zij licentiate in de biologie. Als beursstudent trok zij naar Zweden om er haar diploma te behalen.

Tijdens een reis door Zweden leerde zij dan de nyckelharpa kennen en terug in Spanje liet zij de biologie links liggen en begon zij met het bespelen van het instrument. In het begin was het voornamelijk in de straten van Toledo om er in feite te oefenen en om er geld te verdienen voor het studies aan de Malmö Academy of Music.

In 2006 nam zij haar eerste album op “Viola de Teclas de medieval música instrumental” en in haar volgende album “Como la Luna y el Sol” liet Ana zich ook zien als zangeres.

Zij vertolkt voornamelijk traditionele en Sefardische muziek maar het doet in het begin wat onwennig aan om de oude Spaanse liedjes te horen vertolken op een oud instrument van Zweedse origine.

Haar vaste begeleider tijdens veel van haar concerten is Carlos Beceiro van de groep La Musgaña, hij is ook de producer van haar albums.

Ana is ook een lid van de groep Nemo die voornamelijk Keltische muziek spelen.

Discografíe

* Viola de Teclas, 2006
* Como la Luna y el Sol, 2008
* La cantiga del fuego, 2012

Haar website kan je vinden op Ana Alcaide

Een voorbeeld van haar muziek kan je hier vinden: