Amaia Montero

amaia

Amaia Montero Saldías is een Spaanse zangeres en zij is geboren in Irún, Guipúzcoa op 26 augustus 1976.

Haar carrière begon in 1996 als zangeres bij de populaire pop-rock groep La Oreja de Van Gogh.

Op 19 november 2007 kondigde zij haar vertrek uit de groep aan om zich volledig aan haar solo carrière te kunnen wijden. Zij wou haar eigen gevoelens kunnen vertolken in haar eigen liedjes.

Haar carrière

1996-2007: La Oreja de Van Gogh

Amaia kwam in 1996 bij de groep nadat de gitarist Pablo Benegas haar op een feestje Nothing Compares 2 U, van Sinéad O’Connor had horen zingen.

Hij vroeg haar om te komen testen bij de groep die hij aan het vormen was samen met de bassist Álvaro Fuentes, de toetsenist Xabi San Martín en de drummerHaritz Garde.

Na de gelukte test kreeg de groep zijn definitieve naam, La Oreja de Van Gogh. Tot op dat moment was de naam Los Sin Nombre pasó. Vanaf dat moment maakte de groep zelf zijn liedjes waar zij tot dan toe enkel nummers van andere artiesten vertolkten.

Op 18 mei 1998, na het winnen van de muziek wedstrijd van San Sebastián, tekenden zij hun eerste platencontract bij Sony Music en maakten zij hun eerste album “Dile al sol”. Dit album kreeg 7 platina albums in Spanje.

Met het tweede album “El viaje de Copperpot”, dat uitkwam op 11 september 2000 vestigden zij definitief hun naam. De groep brak door in Latijns-Amerika en wereldwijd werden er meer dan 2.000.000 exemplaren van verkocht.

Op 28 april 2003 was er dan het derde album, “Lo que te conté mientras te hacías la dormida” en zoals de twee vorige haalde dit ook mooie verkoopcijfers.

In 2006 was er het vierde album “Guapa” wat uiteindelijk het laatste met Amaia zou zijn met uitzondering van een verzamelalbum voor het tienjarig bestaan van de groep.

Vanaf 2007 tot …..: solo carrière

Op 19 november 2007 kondigde Amaia haar vertrek uit de groep aan, een 11-jarige samenwerking werd dus stopgezet. Na de aankondiging begon zij aan haar vijfde album “Amaia Montero” te werken.

Tussen januari en juni 2008 nam zij de eerste liedjes op in Madrid. Daarna trok zij naar Genua om er met de Italiaanse producer Claudio Guidetti te werken. De opname van deze liedjes gebeurde in Milaan in de studio’s van Eros Ramazzotti.

Daarna ging het richting Los Angeles om er in de Henson Recording Studio de laatste te leggen aan het album onder de leiding van Mike Tacci.

Op het album staan elf liedjes die allemaal geschreven werden door Amaia.

Op 18 november 2008 kwam het album in Spanje op de markt en ging direct naar nummer een. Tijdens de eerste week werden er meer dan 40.000 exemplaren verkocht en had zij haar eerste gouden plaat.

Uiteindelijk kreeg het album driemaal platina in Spanje en goud in Venezuela en Argentinië.

In het laatste deel van 2009 nam zij een Italiaanse versie op van haar album en het zal worden uitgebracht in Italië in het begin van 2010.

In de zomer van 2011 nam zij haar tweede album, Amaia Montero 2  op in de mythische studio’s Eastwest in Los Angeles.  Dit album bevatte twaalf liedjes.

Discografíe

* 1998: Dile al sol (+900.000)
* 2000: El viaje de Copperpot (+2.000.000)
* 2003: Lo que te conté mientras te hacías la dormida (+2.000.000)
* 2004: La Oreja de Van Gogh en directo, gira 2003 (60.000)
* 2005: Paris (Frans album met liedjes uit tweede en derde album) (15.000)
* 2006: LOVG 1996-2006
* 2006: Guapa (+1.000.000)
* 2007: Más Guapa (+600.000)
* 2007: LOVG – Grandes éxitos (+80.000)
* 2008: Amaia Montero (+300.000)
* 2011 Amaia Montero 2
* 2014 Si Dios Quiere Yo también

Haar website kan je vinden op Amaia Montero.

Een voorbeeld van haar kunnen kan je hierna vinden

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *