De Spaanse automobielinspectie in de praktijk

Gisteren ben ik naar de jaarlijkse automobielinspectie geweest en zoals altijd is het dan even stressen.

Na de ontvangst van de oproepingsbrief een afspraak gemaakt via de website van de ITV. Enkele gegevens invullen en ik krijg datum en uur voorgesteld, 15/12/2017 om 6.50 en ik neem dat aan. Men kan ook in het Nederlands, en in andere talen, zijn afspraak regelen.

Dus om 5.00 opstaan en om 6.00 vertrekken, het is vroeg maar dat zal mijn Noord-Europese instelling zijn, ik kom nog altijd graag op tijd.

Sinterklaascadeau

Dus om 6.33 draaide ik de ingangsweg naar de gebouwen van de ITV op en daar stond een file van zo’n 15 voertuigen voor mij maar voor een gesloten poort. Om 6.46 werden we verlost van ons wachten, er stoof ons een auto voorbij, opende de poort en wij allemaal naar de parking voor het gebouw. Daar dan nog eens vijf minuten wachten tot de deur werd geopend.

Dan staan daar 2 machines, een voor de bestuurders zonder afspraak en een tweede apparaat voor de bestuurders met een afspraak en daar staat “solo citas previas” op. Dus dat had ik nodig, alle nummerplaten met een afspraak staan daar op vermeld, drukken op uw knop en uw volgnummer valt uit apparaat.

Ondertussen was de dame achter de toonbank mijn nummerplaat al aan het afroepen want ik had nummer 1.

Papierwerk in orde gebracht, 44 euro betaald en terug naar de parking. Ondertussen was de strijd aan het andere apparaat nog aan de gang voor de mensen die geen afspraak hadden gemaakt.

Om 7.03 kwam mijn nummerplaat op het bord en kon ik naar poort 2. Daar stond al iemand van de ITV te wachten.

Snel, snel de uitlaatgassen, de veiligheidsgordels en het oliepeil nagekeken en verder naar de tweede stop, de lichten.

Hier werden de lichten, pinkers, stoplichten en de ruitenwissers nagekeken en op naar de stand remmen.

Hier de remtest van de voorwielen, achterwielen en handrem en op naar de volgende stand met de controle van de ophanging.

De controleur verdween naar beneden, dan even met het stuur snel van links naar rechts bewegen en klaar was ik met de controle.

Nog even wachten op de documenten en de broodnodige sticker om op de voorruit te kleven en weg waren we.

Om 7.15 reden we door de poort weer goedgezind naar huis, klaar voor nog een jaartje met deze wagen.

Voor de officiële volgorde van de controle kan men eens kijken op “Autocontrole of ITV”.

 

Een gedachte over “De Spaanse automobielinspectie in de praktijk”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.