Diego el Cigala

Foto: Website Diego “el Cigala”

Diego Ramón Jiménez Salazar, beter bekend als Diego «el Cigala» is een Spaanse flamenco zanger en hij is geboren in Madrid op 27 december 1968. Hij wordt beschouwd als een van de meest geprezen erfgenamen van Camarón de la Isla, wiens stem een sterke gelijkenis heeft met de stem van Diego.

Hij is opgegroeid in de volkswijk Pescadría van Almería en hij is een neef van de flamenco zanger Rafael Farina.  Toen hij twaalf jaar was won hij een televisie wedstrijd en hij won ook de eerste prijs als beste jongere in de flamenco.

In 1998 bracht hij zijn eerste solo album Undebel uit, hij werd hier op de gitaar begeleid door David Amaya, Tomatito en Paquete.

In 2000 kwam zijn tweede album Entre vareta y canasta uit en hier kreeg hij hulp van El Gran Wyoming, Santiago Segura, Pablo Carbonell, Javier Krahe. Op de gitaar werd hij begeleid door Niño Josele en Vicente Amigo.

In 2001 kwam zijn derde album Corren tiempos de alegría uit en ook hier kreeg hij hulp van andere artiesten zoals Niño Josele, Bebo Valdés en Jerry González. Dit album werd genomineerd als Beste Flamenco Album op de Grammy Latinos.

Zijn vierde album was een live album dit werd opgenomen in het Teatro Real van Madrid. Hij werd hier enkel begeleid door Niño Josele op de gitaar.

In 2003 komt het volgende album Lágrimas negras uit, een album van Diego met Bebo Valdés op piano. Dit album werd internationaal uitgebracht. Diego krijgt hiervoor een Grammy, drie Premios de la Música, een Premio Ondas, drie Platina Albums in Spanje en een in Argentina, Mexico en Venezuela. Bebo en Diego traden op in de grootste theaters in Parijs, New York, Londen, Havana, Buenos Aires, Tokio, Mexico, Madrid, Barcelona… Op het einde van waren er 700.000 exemplaren wereldwijd verkocht.

In juni 2008 kwam zijn volgende album Dos lágrimas uit en dat kwam uit met het dagblad El País. In september kwam het album dan in de winkels. Het was een nieuwe invalshoek op de muziek uit de Caraïben en hij werd hier vergezeld door Heredia, Rubalcaba, Jumitus en Tata Güines.

In 2010 leende hij zijn stem aan een personage uit Toy Story 3, Buzz Lightyear.

Discografie

Álbums

  • Undebel (1998)
  • Entre vareta y canasta (2000)
  • Corren tiempos de alegría (2001)
  • Directo en el Teatro Real (live album samen met Niño Josele) (2002)
  • Lágrimas negras (met Bebo Valdés) (2003)
  • Picasso en mis ojos (2005)
  • Dos lágrimas (2008)
  • Cigala y Tango (2010)
  • Romance de la luna Tucumana (2013)

Live albums

  • Directo en el Teatro Real (met Niño Josele) (2002)
  • Blanco y negro en vivo (2004)

Samenwerkingen

  • Como Quien Pierde Una Estrella (met Alejandro Fernández en México-Madrid: en directo y sin escalas) (2006)
  • Travesura (met Inti-Illimani) (2010)
  • Gracias a vosotros (met María Dolores Pradera) (2012)

Diego el Cigala heeft een eigen website en die kan je vinden op Diego

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *