Enkele persoonlijke bedenkingen bij de aanpak van de coronacrisis en de veiligheid in Spanje en België

Sedert 2 jaar wonen wij, na een verblijf van 16 jaar in Spanje, terug in België. Maar ik blijf de toestand in Spanje wel volgen en misschien, ooit, keren wij terug naar Spanje.

Als we de aanpak van de coronacrisis nu eens bekijken dan zijn er enorme verschillen.

België kiest voor een, in tegenstelling met veel andere landen, zeer zachte aanpak van de crisis. Het idee hierachter is dat ze het voor de bevolking niet te moeilijk moeten maken maar een zachte aanpak is dikwijls verantwoordelijk voor grotere problemen.

Ik ben daarjuist mijn dochter naar haar werk gaan doen, het mag want ik heb eerst naar de politie gebeld, en de rit ging over hoofdwegen.

Honderden voertuigen kwam ik tegen maar wat mij het meest verbaasde, ik heb geen enkele politieagent gezien, laat staan een politiecontrole.

Zelfs een lockdown light die je niet afdwingt is in feite een grap.

Als ik dan het verschil zie met Spanje dan is het verschil enorm, regeringsmaatregelen worden afgedwongen door de politie en dan heb je een beleid.

Alhoewel er in Spanje grotere problemen zijn, meer besmettingen en meer overlijdens zou ik mij nu, in Spanje, veel veiliger voelen.

Nog even iets anders, ik denk ook dat in het algemeen Spanje een veiliger land is wat te danken is aan de inspanningen van haar politiediensten.

Om de twee-drie maanden werd ik, met de wagen, wel eens aan de kant gezet voor soms een snelle controle van de papieren, voor een alcoholcontrole of soms voor een uitgebreidere controle van het voertuig. Men kan dit hinderlijk vinden maar het geeft wel een veilig gevoel.

Op de twee jaar in België ben ik nog niet gecontroleerd geweest door de politie, ik heb zelfs nog geen politiecontrole gezien en ik ben bijna elke zaterdagavond op de baan.

Naast de aangename temperaturen heeft Spanje dus ook nog veiligheid te bieden afgezien van de jaarlijks terugkerende zomerse inbraken.

Een gedachte over “Enkele persoonlijke bedenkingen bij de aanpak van de coronacrisis en de veiligheid in Spanje en België”

  1. Hoi Ja wij wonen nu 3 jaar in spanje en als ik kijk naar de maatregelen in Nederland of hier. Heb je gelijk de regels zijn strikt en duidelijk. Wordt ook regelmatig gecontroleerd. Is niet prettig zo gekort te worden in je leven maar je weet waar het voor is. Kan er geen problemen mee hebben en voel me hier veiliger dan als ik in Nederland zou wonen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *