Luar na Lubre

luar na lubre

Luar na Lubre is een groep afkomstig uit het noorden van Spanje (Galicië) en die Keltische muziek vertolkt.

De naam van de groep is afkomstig uit het Galego,  Luar is “schijnsel van de maan” en Lubre is het magisch bos waar de Keltische druïden hun betoveringen uitvoeren.

Vanaf hun beginperiode hebben de groepsleden de Keltische muziek verdedigd en uitgedragen over de ganse wereld. Een goede vriend van hen en een promotor van hun muziek is Mike Oldfield die verliefd werd op de term “O son do ar”, een van de liedjes van de groep. Hij hield tevens van de prachtige interpretatie door Rosa Cedrón.

In 1999 deed hij hen het voorstel om hen tijdens hun wereldwijde tournee te helpen en op deze manier verwierven zij snel internationale faam.

De instrumenten die zij bespelen zijn de Gallische doedelzak, uilleann fluit, diatonische accordeon, viool, fluiten en whistles, cello, akoestische gitaar, bouzouki, tamboerijn, bodhrán en percussie en de stem van de Portugese zangeres Sara Louraço Vidal die de vorige zangeres Rosa Cedrón verving.

Luar na Lubre vertolkt de Keltische muziek met zijn traditionele thema’s van zowel Galicië als van Ierland, Schotland en Bretagne.

Daarnaast staat de groep ook in de hedendaagse tijd, het lied “Memoria da noite” werd gemaakt en opgenomen naar aanleiding van de ramp met het schip de Prestige die de kusten van Galicië overspoelde met olie in 2003.

Op 22 en 23 januari 2009 maakte de groep ter gelegenheid van hun 25ste verjaardag hun eerste live album (Ao vivo). De opname ging door in het Teatro Colón in A Coruña en er speelden andere artiesten mee op zoals Luz Casal, Pedro Guerra, Diana Navarro en anderen.

Samenstelling van de groep:

* Sara Louraço Vidal (zang)
* Xan Cerqueiro (fluit)
* Xulio Varela (bouzouki, hoorn en tamboerijn)
* Patxi Bermúdez (bodhran, tamboer en djimbek)
* Bieito Romero (doedelzak, diatonisch accordeon en draailier)
* Eduardo Coma (viool)
* Pedro Valero (gitaar)
* Xavier Ferreiro (percussie en effecten)

Discografíe

* O Son do Ar (1988)
* Beira Atlántica (1990)
* Ara Solis (1993)
* Plenilunio (1997)
* Cabo do Mundo (1999)
* XV Aniversario (2001)
* Espiral (2002)
* Hai un Paraiso (2004)
* Saudade (2005): met teksten van García Lorca en het is het eerste album met Sara Vidal
* Camiños da fin da terra (2007)
* Ao Vivo! (2009)
* Solsticio (2010)
* Mar Maior (2012)
* Sons da lubre nas noites de luar (2012)
* Torre de Breoghan (2014)

De groep heeft een website en die kan je vinden op Luar na Lubre

Een voorbeeld van hun muziek kan je hierna vinden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *