Mayte Martín

Foto: CGE

Mayte Martín is geboren op 19 april 1965 in Barcelona. Zij is een flamencozangeres en een componiste.

Toen zij 10 jaar was won zij haar eerste zangwedstrijd en daarna begon zij regelmatig op te treden in de flamenco verenigingen in Barcelona en omstreken. Zij werd een professionele zangeres toen zij 16 jaar was. Ondertussen leerde zij zichzelf een goede kennis van de flamenco en dat deed zij door te luisteren naar Juan Valderrama, Manolo Caracol, Camarón de la Isla, Lole Montoya en Pastora Pavón die ook bekend was als La Niña de los Peines.

In 1987 won zij de eerste prijs op het Concurso Nacional de La Unión en twee jaar later kreeg zij de Antonio Chacón Prijs op het Concurso Nacional de Arte Flamenco de Córdoba).

Op hetzelfde moment begon haar internationale carrière toen zij met Peter Gabriel ging optreden op de Womad Festivals. In 1994 nam zij haar eerste album, Muy Frágil, op met gitarist Chicuelo. In 2000 kwam haar tweede flamenco album ‘Querencia’ uit.

Alhoewel zij reeds voldoende bekendheid genoot besloot zij in 1966 een samenwerking aan te gaan met de flamencodanseres Belén Maya. Met haar ging zij op een internationale tournee.

In 1993 begon haar samenwerking met de jazz pianist Tete Montoliu, een professionele samenwerking die bleef duren tot aan zijn overlijden in 1997. Samen gaven zij een persoonlijke kijk op boleros in hun opname ‘Free Boleros’ uit 1996. Op hun tweede bolero opname ‘Tiempo de Amar’ uit 2002 werkte Omara Portuondo mee.

In 2007 werd zij door de klassieke pianistes Katia en Marielle Labeque gevraagd voor een project tussen Spaanse en klassieke muziek. Andere musici zoals Joan Albert Amargos en Lluis Vidal maakten de arrangementen voor twee piano’s. Op de opname stonden traditionele liederen maar ook composities van Manuel de Falla, Federico García Lorca, Enrique Granados, Joaquín Rodrigo, Paco de Lucía en van haar zelf.

In 2009 werd zij gevraagd door de dichter José Luis Ortiz Nuevo om de muziek bij de gedichten van Manuel Alcantara te componeren. Later kwam daar de CD “Al cantar a Manuel”, uit die samen met de gitaristen José Luis Montón en Juan Ramón Caro, de percussionist Chico Fargas naast anderen werd opgenomen.

In 2012, nadat zij alle banden met de muziekindustrie had doorgesneden maakte zij een nieuw album door middel van crowdfunding. Zij maakte een opname van haar live optreden in de Barcelona Venue Luz de Gas. Deze opname kreeg de naam “Cosas de dos” mee.

In 2013 maakte zij samen met Jose Luis Montón, Juan Ramón Caro en Chico Fargas en nieuw project voor het Barcelona flamenco festival en dat kreeg de naam “Por los muertos del cante” mee.

Discografie

  • Muy frágil (1994)
  • Free boleros (1996) met Tete Montoliu
  • Querencia (2000)
  • Tiempo de amar (2002)
  • De fuego y de agua (2008)
  • Al cantar a Manuel (2009)
  • Cosas de dos (2012)
  • Tempo Rubato (2017)

Zij heeft een eigen website op Mayte Martín

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *