Queco

Manuel Ruiz of met zijn artiestennaam Queco is geboren in 1964 in Córdoba. Hij is een zanger, gitarist, producer en componist.

Zijn eerste leerschool kreeg Queco in zijn eigen huis waar zijn vader de eerste flamencoclub van Córdoba begon, El Rincón del Cante. Daar kreeg Queco zijn eerste lessen als zanger en gitarist, een vorming welke werd verder gezet in het Conservatorio de Música de Córdoba.

Toen hij twaalf jaar was deed hij als zanger zijn eerste festivals en flamenco bijeenkomsten. Een beetje later begeleidde hij zangers zoals El Pele, Juan Villar en Luis de Córdoba.

Na een korte periode bij de Madrileense groep El Burrero begon zijn solo carrière met als resultaat zijn eerste album “Viva el amor”. Aan dit album werkte ook een nog jonge Vicente Amigo mee.

Zijn muziekstijl kan omschreven worden als pop andaluz met sterke flamenco invloeden. Tot 1990 maakte hij 4 albums: “Dragones y mezquitas”, “Ámame”, “Tu espíritu me roza” y “La cuarta luna”.

Na een zwaar verkeersongeluk veranderde Queco zijn carrière in de richting van het componeren en het produceren van albums voor anderen. Vicente Amigo was in die periode een goede vriend en hij was bijna altijd in de buurt. Uit die tijd dateren ook enkele grote albums van flamenco artiesten zoals Remedios Amaya, La Susi, Niña Pastori en El Pele.

Hij componeerde ook voor artiesten die eerder andere genres deden maar het waren altijd wel artiesten uit Andalucië zoals: Raimundo Amador, Azúcar Moreno, Pastora Soler, Felipe Conde en de groep Las Ketchup waarvoor hij hun internationale hit Aserejé schreef.

Vanaf 2003 hernam hij zijn solo carrière zonder evenwel zijn producen en componeren op te geven. Hij kreeg er ineens een grote hit bij met “Tengo”, een album waarop hij eigen liedjes opnam die al hits waren geweest door een andere artiesten.

Discografie

Viva el amor (1982)
Dragones y mezquitas (1986)
Ámame (1997)
Tu espíritu me roza (1998)
La cuarta luna (1990)
Tengo (2004)
Tengo (remixes) (2005)
Ladrón de lunas (2006)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *